Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду 

...
Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду 
Коментари Харесай

България се присъединява към механизма на ЕС за обмяна на лекарства

Европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду  пристигна в България и се срещна с проблемите в опазването на здравето, като лекарствената политика, лекуването на онкологичните болести и грижата за психологичното здраве.

Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, написа БГНЕС.

" Гарантирам, че ние ще създадем всичко допустимо да осъществяваме общите цели на Европейски Съюз във всички области, които са значими за здравето на жителите на Европа ", сподели Хинков.

Европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду сподели, че са разискали общите цели за един постоянен Европейски здравен съюз.

По време на срещата двамата са засегнали предлагането за фармацевтична промяна, която към този момент се разисква в Европейския парламент.

" Предстои да стартират диалози и в Съвета ", добави тя и изясни, че излизат с това предложение за основаване на Единен пазар за медикаменти в Европейски Съюз и гарантиране, че всички пациенти и жители, без значение къде живеят в Европейски Съюз, ще имат достъп до безвредни и ефикасни медикаменти.

Кириакиду посочи, че по време на срещата ѝ с българския здравен министър е било очебийно какъв брой е значимо за българските жители да разполагат с този достъп и България да се оправи с дефицита на медикаменти.

Европейският комисар по опазване на здравето разяснява, че дефицитът на медикаментите е един от проблемите от десетилетие в Европейски Съюз.

" Няма вълшебно решение, което да се вкара незабавно. До края на тази година ще излезем със лист на сериозните медикаменти в Европейски Съюз. Уточнява се кои са тези медикаменти, които са основно значими ", сподели още Кириакиду и добави, че държавите-членки на Европейски Съюз ще могат да обменят и преразпределят препарати, когато възникне проблем.

От своя страна министър Хинков съобщи, че България ще се причисли към механизма за обмяна на медикаменти при потребност.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР